RCA Rapid

Ai mai făcut RCA ?

Caută-ţi vechea poliţă:

Vreau un sfat !

Te contactăm noi:


Aici puteţi scrie un mesaj

Intrebari frecvente despre RCA


Intrebarea 1:

Care este minimul de informatii pe care trebuie sa le furnizez pentru a obtine o oferta de pret corecta?

Date referitoare la propietar

  • CNP propietar (daca propietarul este persoana fizica)/ CUI proprietar (daca propietarul este persoana juridica)
  • data obtinerii permisului (daca propietarul este persoana fizica)

Date referitoare la vehicul

  • serie sasiu
  • marca vehicul
  • judet si localitate inmatriculare
  • capacitate cilindirca si putere, pentru autoturisme si motocicluri sau masa maxim autorizata pentru autoutilitare si remorci/semiremorci sau puterea exprimata in cai putere pentru tractoare
  • an fabricatie vehicul
Intrebarea 2:

Ce inseamna inmatriculat/ inregistrat/ supus inmatricularii? Cum imi dau seama?

Vehiculele fabricate în tara sau, dupa caz, importate, care, prin constructie, pot circula cu o viteza mai mare de 6 km/h, trebuie sa fie omologate pentru a circula pe drumurile publice. Documentul care atesta omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberata de dealer sau RAR, dupa caz.

Vehicul inmatriculat

Pentru vehiculele inmatriculate documentul justificativ este certificatul (talonul) de inmatriculare emis de politie.

Vehicul inregistrat

Pentru vehiculele inregistrate documentul justificativ este certificatul de inregistrare emis de primarie. Acestea nu au certificat de inmatriculare emis de politie.

Vehiculele inmatriculate ori inregistrate, dupa caz, trebuie sa poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, cu forme, dimensiuni si continut prevazute de standardele in vigoare.

Daca un vehicul prinde sub 45 km/h si are 50cc acesta nu necesita decat inregistrare la primarie, in caz contrar vehiculul trebuie inmatriculat la politie.

Vehicul supus inmatricularii

Vehiculele supuse inmatricularii sunt vehiculele noi, cumparate de la dealer-ul auto sau vehiculele cumparate din strainatate si care urmeaza sa fie inmatriculate in Romania. Aceste vehicule nu au, la momentul cand se cumpara polita RCA, certificat (talon) de inmatriculare emis de autoritatile romane.


Intrebarea 3:

De ce trebuie sa furnizez CNP-ul?

CNP-ul asiguratului este solicitat de companiile de asigurare, acestea stabilind, in functie de CNP, clasa Bonus/Malus care afecteaza pretul RCA-ului.


Intrebarea 4:

De ce trebuie sa furnizez seria de sasiu?

Seria de sasiu este necesara pentru interogarea bazei de date CEDAM, calcularea corecta a clasei de Bonus/Malus si afisarea corecta a pretului.


Intrebarea 5:

Pe cine protejeaza RCA-ul?

RCA-ul protejeaza terta persoana pagubita de asigurat in urma unui accident auto. RCA-ul despagubeste terta parte, nu asiguratul (posesorul asigurarii RCA).

Daca doresti sa fii acoperit (sa fii despagubit) pentru daunele suferite de tine din vina ta, ai nevoie de o asigurare facultativa.


Intrebarea 6:

Este RCA-ul obligatoriu?

Da. Conform Legii nr. 136/ 1995 – modificata si republicata, orice persoana fizica sau juridica care are in proprietate un vehicul supus inmatricularii/inregistrarii in Romania si care utilizeaza reteaua de drumuri publice trebuie sa detina o polita de asigurare pentru raspundere civila tip RCA.


Intrebarea 7:

Ce mi se intampla daca nu am un RCA valabil?

In cazul in care sunteti depistat circuland in trafic fara a detine un RCA valabil, se dispune masura sanctionarii contraventionale in valoare de 1000 lei, retinerea certificatului de inmatriculare a vehiculului insotit si de retinerea placutelor cu numerele de inmatriculare.

Redobandirea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numere se poate solicita de catre proprietar sau utilizatorul legal, odata cu prezentarea dovezii de incheiere a politei RCA.

In urma cautarii va va aparea valabilitatea politei si asiguratorul unde a fost incheiata polita.

LiveZilla Live Chat Software