RCA Rapid

Ai mai făcut RCA ?

Caută-ţi vechea poliţă:

Vreau un sfat !

Te contactăm noi:


Aici puteţi scrie un mesaj

Totul despre RCA


Ce este o asigurare?

O asigurare este o forma de protectie financiara bazata pe un contract, prin care o persoana fizica sau juridica, care se va numi asigurat, transfera anumite riscuri unei persoane juridice - asigurator, platind o suma de bani numita prima de asigurare.

Asiguratorul se obliga, prin acest contract, sa plateasca asiguratului despagubiri in cazul in care evenimentele prevazute in contract au loc.


Ce este un broker de asigurari?

Brokerul de asigurari este peroana juridica, care negociaza pentru clienii sai, persoane fizice sau juridice, asigurati ori poteniali asigurati, incheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare si acorda asistena inainte si pe durata derularii contractelor ori in legatura cu regularizarea daunelor, dupa caz.

Brokerul de asigurari vinde mai scump decat asiguratorul?

Nu. Brokerul de asigurari este obligat sa solicite oferta de la asiguratori, implicit vinde la acelasi pret.

De ce sa cumpar de la brokerul de asigurari?

Un broker de asigurari lucreaza cu mai multe societati de asigurare si poate sa oferteze din partea tuturor. Brokerul de asigurari va va prezenta mereu cea mai buna oferta, scutindu - te de drumul facut si timpul pierdut pentru a obtine oferte de la fiecare asigurator in parte.


Ce este un RCA?

RCA - asigurarea de Raspundere Civila pentru Autovehicule – este asigurarea prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite ca urmare a accidentului.

RCA –ul este obligatoriu.

Atentie - RCA-ul despagubeste terta parte, nu asiguratul (posesorul asigurarii RCA).

Daca doresti sa fii acoperit (sa fii despagubit) pentru daunele suferite de tine din vina ta, ai nevoie de o asigurare facultativa.

Pentru ce perioada de valabilitate se incheie un RCA?

Conform Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea în aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010) RCA-ul poate fi incheiat pe o perioada de 6 luni sau 12 luni. Excepte o fac vehiculele in vederea inmatricularii unde valabilitatea RCA-ului poate fi si pe o luna.


Ce cuprinde o polita RCA?

Polita RCA trebuie obligatoriu sa cuprinda:

 • Cartea Verde
 • RCA-ul
 • Vignieta marcata cu data de sfarsit a RCA-ului

Ce este Cartea Verde?

Cartea verde este inclusa in pretul asigurarii RCA si reprezinta asigurarea obligatorie, tip RCA, in spatiul Uniunii Europene. In functie de asiguratorul de la care ai cumparat polita RCA, aceasta poate acoperi si tari in afara spatiului Uniunii Europene, dar nu este obligatoriu ca acestia sa acorde valabilitate pe intreg teritoriul Uniunii Europene.


Ce documente imi trebuie pentru incheierea unui RCA?

In vederea incheierii unui RCA sunt necesare urmatoarele documente:

 • Talonul sau Cartea de Identitate a vehiculului
 • Cartea de Identitate a proprietarului (pentru persoanele fizice) sau Codul Unic de Inregistrare (pentru persoanele juridice)
Cum arata un Talon Vechi (emis inainte de 2009)?

talon vechi


Cum arata un Talon Nou (emis dupa 2009)?

talon nou


Cum arata o Carte de Identitate?

carte identitate

carte identitate verso


Cum arata o polita RCA? Sticker?

1. Polita RCA

Polita RCA - pagina 1
Polita RCA - pagina 2

2. Sticker

Sticker RCA


Cum se poate incheia un RCA?

Pentru vehiculele noi, RCA-ul se poate incheia chiar in ziua in care ridicati vehiculul de la dealer, cu valabilitate chiar din ziua respectiva.

Pentru vehiculele achizitionate in leasing, societatea de leasing este cea care trebuie sa incheie RCA-ul intrucat aceasta este proprietarul de drept al vehiculului pana la terminarea leasingului.

Pentru vehiculele second hand, RCA-ul trebuie incheiat la data intrarii in valabilitate a contractului de vanzare cumparare intrucat RCA-ul vechiului proprietar expira odata cu contractul.


Cum se stabileste pretul RCA-ului?

Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile asiguratorilor.

Criteriile de stabilire a pretului RCA difera in functie de capacitatea cilindrica a vehicului, mediul în care rulează maşina (urban sau rural), marca vehiculului şi daca acesta a cauzat evenimente.

De asemenea, la tarifele afisate societatile de asigurare pot aplica niste coeficienti proprii de corectie (de reducere sau majorare a primei) in functie de asigurat.


Ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa pot incheia un RCA?

Pentru a incheia un RCA trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

 • autovehiculul sa fie inmatriculat / supus inmatricularii sau inregistrat in Romania
 • asiguratul sa fie persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului / persoana pe numele careia urmeaza sa se inmatriculeze autovehiculul
 • prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului – certificat de inmatriculare/ carte de identitate / document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.

Cum se pot afla daunele provocate de o masina?

Daca o masina a avut sau nu daune poate fi verificat in baza de date CEDAM introducand seria de sasiu a masinii.


Cum imi pot verifica valabilitatea RCA-ului?

Pentru a putea verifica valabilitatea RCA-ului, cei de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va pun la dispozitie baza de date CEDAM cedam.csa-isc.ro


Cand RCA-ul devine valabil?

Conform Legii RCA-ul intra in valabilitare in 24 de ore de la emitere, exceptie fac vehiculele supuse inmatricularii a caror valabilitate poate sa inceapa din ziua emiterii. De la aceasta regula nu exista alte exceptii asa ca trebuie sa fii atent atunci cand ti se promite incheierea unui RCA cu valabilitate chiar din ziua incheierii.


Ce conditii indeplineste un RCA valabil?

Ca un RCA sa fie valabil el trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • datele inscrise sa fie conforme cu documentele vehiculului si cu documentele de identificare ale proprietarului
 • sa contina stampila asiguratorului
 • sa fie inregistrat in baza de date CEDAM
 • sa fie achitat integral

Ce este Bonus / Malus?

Bonus- ul reprezina o bonificatie (reducere) aplicata la incheierea RCA-ului pentru conducatorii fara evenimente in trafic.

Malus - ul reprezinta majoratea aplicata la incheierea RCA-ului pentru conducatorii ce au facut evenimente.

Sistemul Bonus / Malus este format din 14 clase de bonus-uri ( B1-B14) si 8 clase de malus-uri (M1-M8). Daca asiguratul este nou, fara istoric de daune create, acesta va fi incadrat in clasa B0.

Sistemul de Bonus/Malus conduce la reducerea sau majorarea primei de asigurare RCA in functie de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica intr-o perioada de referinta.

Spre exemplu, un asigurat care nu a produs daune in 2009 si a incheiat in 2010 o polita pentru o perioada de un an a obtinut, datorita sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afisat de asigurator.

Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul politei de RCA detinută de acesta. Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident).

Clauza de malus se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge pana la 200%, iar bonusul ajungand pana la 50%.

In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.


Care sunt limitele de despagubire ale politei RCA?

Limitele de despagubire ale politei RCA sunt:

Pentru anul 2014:

 • pentru pagube materiale: 1.000.000 EUR / eveniment
 • pentru vatamari corporale si deces: 5.000.000 EUR / eveniment

Pentru anul 2013:

 • pentru pagube materiale: 1.000.000 EUR / eveniment
 • pentru vatamari corporale si deces: 5.000.000 EUR / eveniment

Pentru anul 2012:

 • pentru pagube materiale: 1.000.000 EUR / eveniment
 • pentru vatamari corporale si deces: 5.000.000 EUR / eveniment

Pentru anul 2011:

 • pentru pagube materiale: 750.000 EUR / eveniment
 • pentru vatamari corporale si deces: 3.500.000 EUR / eveniment

Am un RCA, dar am vandut/casat vehiculul. Cum imi primesc banii care corespund perioadei ramase pana la expirarea RCA-ului?

Pentru restituirea primei aferente perioadei ramase din asigurare (intre data radierii vehiculului si cea a expirarii valabilitatii politei RCA) va puteti adresa unei agetii sau sucursale a asiguratorului din localitatea in care locuiti impreuna cu urmatoarele documente:

 1. Copia certificatului de radiere, stampilat si datat de politie
 2. Polita de asigurare RCA în original
 3. Copia documentului care certifica plata politei RCA (chitanta/OP)
 4. Cotorul vignetei RCA ( partea ce ramane dupa lipirea vignetei pe parbriz)
 5. Cerere de restituire tip completata, semnata, iar, in cazul persoanelor juridice si stampilata.
 6. In cazul persoanelor juridice este necesara si o imputernicire.

De stiut: Daca polita a fost atacata (a avut dauna) prima de asigurare nu se mai restituie.


Ce este Constatarea Amiabila?

Constatarea Amiabila este o procedura utilizata in majoritatea statelor membre ale spatiului economic european in cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore.

Astfel, conducatorii vehiculelor implicate intr-un astfel de eveniment au posibilitatea de a completa impreuna si apoi depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit in continuare Constat Amiabil sau Constatare Amiabila (CA).

Totodata, este important de stiut ca procedura este optionala si NU obligatorie, fiind in fapt o alternativa la varianta traditionala (mers la Politie, intocmit proces-verbal de constatare etc.) ce poate fi utilizata incepand cu data de 1 iulie 2009 si in Romania.

Practic, conform legislatiei romanesti in domeniu, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor de asigurari se poate face si in baza unui formular tipizat, eliberat de societatile de asigurari.

Odata completat corect, formularul trebuie depus la companiile de asigurari, care, in baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor.

Procedura se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

 • s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
 • in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului
 • din accident nu au rezultat pagube si la alte structuri (stalpi, garduri, cladiri, etc.)
 • accidentul are loc pe teritoriul Romaniei
LiveZilla Live Chat Software